mush     

Varför färskfoder? Jo återigen vill vi att våra hundar ska få ha det så naturligt som möjligt och där är kosten en stor del. För att hundarna ska må så bra som möjligt så krävs det ett naturligt foder som kan göra att kroppen är i balans på insidan.

Jag kommer nu bara lite kort att informera om hur vi utfodrar med färskfoder för att uppnå en sådan bra balans i våra hundars kroppar som vi bara kan.

Om vi själva skulle äta potatis, köttbullar, sås, lingonsylt och någon grönsak varje dag, varje måltid. Vad skulle hända då? Jo vi skulle förmodligen klara oss ganska bra till en början men så småningom så skulle vi få brister på en rad olika näringsämnen som skulle bli värre och värre med tiden, symtom skulle uppkomma då våra kroppar inte längre är i balans på insidan. Varför är vi så enkelspåriga när det gäller maten till våra hundar? Varför skulle det vara annorlunda för dem? Vi vill gärna hitta ett heltäckande foder som ska vara enkelt att ge.

Vi kan ta proteinet som ett ex, det består av 20 olika aminosyror, 10 av dessa är esentiella, de vill säga att de är livsnödvändiga att tillföra våra hundar då deras kroppar inte själva kan bilda dessa. Detta betyder att även våra hundar behöver en varierad kost för att få i sig alla näringsämnen och slippa få en massa onödiga näringsbrister.

Våra hundar behöver därför få rått kött (hundarna är skapta för att äta rå föda och blir den tillagad ändrar vi på näringsinnehållet) från olika djursorter så att näringsintaget blir heltäckande för dem, de behöver även få i sig organ från olika djursorter, inälvor från olika djursorter, vom från olika djursorter samt ben som de kan äta hela. Organ, inälvor, vom samt ben bör hundarna bli utfodrade med 1 gång i veckan, ben kan man ge mera utav om man känner. Våra hundar bör även få lite extra kalk tillsatt i maten varje dag då det är otroligt viktigt för deras skelett och särskilt för en växande valp.

 

Vi utfodrar våra hundar ungefär så här (alltid spannmålsfritt färskfoder):

Måndag

Vom från någon djursort

Tisdag

Oxkött

Onsdag

Organmix från någon djursort  

Torsdag

Lammkött

Fredag

Nötkött

Lördag

Inälvor från någon djursort

Söndag

Kyckling/kalkon

Så brukar vi ge t.ex. lammnacke, kycklingvinge, nötrevben, älgrevben någon eller några gånger i veckan och det är även en bra sysselsättning för hundarna att få äta ben.

lammnacke emmzo